Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Εγγραφο-δυναμίτης με ονόματα-φωτιά, για τα στημένα ματς

Ονόματα, στοιχεία, συνομιλίες και ρόλους μεταξύ των κατηγορουμένων και των εμπλεκομένων αναφέρει αναλυτικά στο πόρισμα της, η εισαγγελέας του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, Πόπη Παπανδρέου. Στο ογκωδέστατο έγγραφο, που φτάνει τις 130 σελίδες, γίνονται εκτενείς αναφορές στα πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, σύμφωνα με σχετική εισαγγελική διάταξη, αλλά και άλλων εμπλεκομένων.
Συνολικά 83 είναι τα άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Από αυτά ήδη σε βάρος των 15 (πέντε παραμένουν ασύλληπτοι) έχουν από το πρωί ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Ανάμεσα στους υπολοίπους υπάρχουν τρανταχτά ονόματα του ποδοσφαίρου, πρόεδροι ΠΑΕ, άλλοι παράγοντες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και άλλοι, για τους οποίους αναφέρεται ότι "πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους" για σωρεία αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Όσο για τους ήδη κατηγορούμενους πλέον για "εγκληματική οργάνωση", "απάτη κατ' επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ' εξακολούθηση" και άλλα, αναγράφονται τόσο η φερόμενη δράση τους, όσο και σειρά διαλόγων, αποτέλεσμα της καταγραφής από το βαλιτσάκι της ΕΥΠ.

Για Μπέο, Τσακογιάννη και άλλους 13

Συγκεκριμένα, στο πόρισμα αναφέρονται τα εξής:
► Ο Αχιλλέας Μπέος του Νικολάου (μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου) επιτελεί διευθυντικό ρόλο.  Κατά την UEFA αποτελεί "αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που έχει εξεταστεί και θεωρείται ύποπτος για στήσιμο αγώνων σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ είναι ευρέως ύποπτος σε όλη την Ελλάδα, για το ότι κατέχει ποδοσφαιρικούς συλλόγους μόνο για παράνομη δραστηριότητα". Αναγράφεται δε ότι: "πράγματι επιδίδεται εξακολουθητικά σε σειρά παράνομων αξιόποινων πράξεων" από κοινού με τους επίσης κατηγορούμενους Ιω.Παπαδόπουλο, Νικ.Ζαμάνη, Βασ. Γεωργιτσιάκο και Δημ. Ζαβαντία, με τους οποίους αποτελούν ομάδα με διαρκή δράση.

Σκοπός είναι "να αλλοιωθεί υπέρ ή κατά συγκεκριμένων κάθε φορά αθλητικών σωματείων, το αποτέλεσμα ποδοσφαιρικών αγώνων που πρόκειται να διεξαχθούν", προκειμένου "να βοηθήσει βαθμολογικά την ομάδα", άλλοτε όμως "για στοιχηματικούς σκοπούς και συγκεκριμένα για να αποκτήσει ο ίδιος παράνομο περιουσιακό όφελος". Επίσης, "παρεμβαίνει συστηματικά στον ορισμό των διαιτητών και παρατηρητών σε πλήθος περιπτώσεων".

► Ο Γιώργος Τσακογιάννης του Κωνσταντίνου (μεγαλομέτοχος της Ηλιούπολης): και αυτός -κατά το πόρισμα- έχει "σαφή διευθυντικό ρόλο", ενώ η ομάδα του "πρωτοστατεί στον κατάλογο των "χειραγωγημένων" αγώνων της UEFA".  Mαζί με τους Νικ.Χάλκο του Ιωάννη (παράγοντας της Ηλιούπολης), Νικ. Παντελή του Ιωάννη (προπονητής), Ιω. Παπαδόπουλο του Στυλιανού, φέρεται να συγκρότησε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα.

► Ο Χρυσόστομος Ψωμιάδης "βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από τη διοίκηση της ΠΑΕ Καβάλας, πρόεδρος της οποίας επίσημα είναι ο γιος του Σταύρος, (...) και μάλιστα έχει ενεργό και καθημερινή συμμετοχή στα θέματα αυτής". Μαζί δε με τους Σταύρο Ψωμιάδη, Γιάννη Παπακώστα (προπονητής) και ένα τρίτο αγνώστων στοιχείων πρόσωπο, φέρεται να επεδίωξαν σειρά παράνομων αξιόποινων πράξεων.  Μεταξύ αυτών, φέρεται ότι τελεί "δωροδοκίες για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων, προσφέροντας ή υποσχόμενος σε αθλητές, διαιτητές ή διοικητικούς παράγοντες και άλλους, χρήματα", με σκοπό την αλλοίωση του αποτελέσματος.

«Αλλοίωση αποτελέσματος είναι»

Μεταξύ των πολλών διαλόγων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο - φωτιά είναι και ένας που έλαβε χώρα στις 19/02/2011. Τότε διεξήχθη και ο αγώνας Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού 2-1, που προκάλεσε άπειρες συζητήσεις και σχόλια.

Ο Αχ. Μπέος,συνομιλεί για τον συγκεκριμένο αγώνα μεταξύ άλλων και με τον πρώην αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου Θανάση Κανελλόπουλο και αναφέρουν τα εξής:

Α: Τί λέει ο Βαγγέλης,χαρούμενος;
Θ: Τον έπιασε η καρδιά του, λιποθύμησε απ'αυτό εδώ πέρα. Το γκολ ήταν κανονικό, να το ξέρεις αυτό, ε.
Α: Ε;
Θ: Το ματς το είδες;
Α: Το γκολ του Τσιμπούρη οφ σάιντ, το γκολ του Κατσουράνη είναι καθαρό και το πέναλτι το Τοροσίδη είναι καθαρό. Αλλοίωση αποτελέσματος είναι.
Θ: Για ξαναπέστο.
Α: Το γκολ που έβαλε ο Τσιμπούρης είναι οφσάιντ. (...)Του Κατσουράνη είναι καθαρό και το πέναλτι του Τοροσίδη είναι χέρι καθαρό και δεν το δίνει. Μη του το λες μωρέ γ... τα, άκου τι σου λέω.
Θ: Κοίταξε,στα δύο πρώτα συμφωνώ στο γκολ του Τσιμπούρη, γιατί ήταν οφσάιντ; Αφού ήταν 10 παίκτες.
Α: Πιό μπροστά απ'τη μπάλα είναι,παίρνει την κεφαλιά και είναι μόνος ρου μπροστά,είναι σε θέση οφσάιντ.
Θ: Το γκολ του Κατσουράνη ο παίκτης ήταν στο δοκάρι μέσα,πώς και το ακύρωσε αυτός ο από κει, ο επόπτης ήτανε...ήταν γ... τα.
Α: Υπάρχει πρόβλημα έχε υπόψη σου.
Θ: Ναι
Α: Πες του να με πάρει τηλέφωνο να του πω
Θ: Τί πρόβλημα όταν λες;
Α: Θα του την πέσουνε αδελφάκι μου,πρέπει να τους προφυλάξει τώρα μη τους δείρουνε δε καταλαβαίνετε; Κοιμάστε όρθιοι, πες του να με πάρει.
Θ:Τα ους τρεις λες, έτσι;
Α: Πες του να με πάρει τηλέφωνο, ήδη εγώ το 'μαθα.

«Κύριε Μάκη, τελείωσε το φάρμακο»

Επίσης, στις 17/04/2011 καταγράφεται συνομιλία μεταξύ του Μάκη Ψωμιάδη με τον διεθνή μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού Γιάννη Μπουρούση.

Εκεί φέρεται να γίνεται λόγος για πράξεις που επισείουν αυτεπάγγελτη δίωξη, όπως παραβάσεις του νόμου περί ντόπινγκ. Αναφέρουν:

Γ: Κύριε Μάκη, καλημέρα, τί κάνετε;
Μ: Συγχαρητήρια αγόρι μου να πούμε.
Γ: Ευχαριστώ.
Μ: Αυτό το έχουν και οι δικοί μου, το ίδιο πράγμα, δεν μπορούν να κοιμηθούνε.
Γ: Ναι, κ.Μάκη, καλά, δεν έχω κοιμηθεί.
Μ: Το ίδιο παθαίνουν κι οι άλλοι, οι δικοί μου, δεν μπορούν να κοιμηθούνε.
Γ: Τόσο πολύ, κ.Μάκη;
Μ: Κι όσο περισσότερο παίξουνε τόσο γίνεται. Κατ' αρχάς έλα να σου πω, χθές κοιτάγανε, το βλέπαμε με τον Μ... και τον γενικό αρχηγό στο ξενοδοχείο. Ξέρεις τί είπαν όλοι; «Ο μόνος που παίζει με ψυχή και είναι έτοιμος να τους φάει όλους είναι ο Μπουρούσης», χωρίς να ξέρουν τίποτε (γέλια)...
Γ: Α,δεν ξέρουν, έχουν (ακατάληπτο)...(γέλια)
Μ: Ολοι οι άλλοι παίζανε σε δεύτερο ρυθμό από εσένα, να πούμε. Και από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Δηλαδή εσύ έπαιζες μία, μη σου πω δύο πιο δυνατά. Αφού κάποια στιγμή που βάρεσες αυτό το κάρφωμα στο τελευταίο δίλεπτο, σηκώθηκαν οι Αγγελόπουλοι και χοροπηδάγανε, τους έδειχνε η τηλεόραση.
Γ: Ηρθαν κι οι βλάκες από κάτω, ήρθαν να μου μιλήσουν, αλλά εγώ έκανα τον μ...,έφυγα. Κύριε Μάκη μόνο ότι τελείωσε το φάρμακο, να ξέρετε!
Μ: Εντάξει αγορίνα μου, θα σου φέρω εγώ. Πότε θέλεις εσύ άλλο;
Γ: Ε,τώρα θέλω για τους τελικούς.
Μ: Πότε θέλεις αγόρι μου;
Γ: Μέσα Μαΐου.
Μ: Ε,καλά ρε παιδάκι μου, έχεις τρελαθεί; Θα σου έχω ετοιμάσει να πούμε, εντάξει. Θα σου έχω φτάξει αγόρι μου.
Γ: Εντάξει, κύριε Μάκη. Φεύγετε για Καβάλα ή θα σας δούμε;
Μ: Όχι, το απόγευμα θα έρθω να δω το ματς σε σας, δεν πάω στο γήπεδο, να τους δώσω και την τιμή να πάω στο γήπεδο τους μπινέδες αυτούς! Μάλλον μεθαύριο θα φύγω για Καβάλα για 1-2 μέρες για να πάω να τους πληρώσω να πούμε.
Επισημαίνεται ότι ο Μπουρούσης δεν είναι κατηγορούμενος για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ομως για τον διάλογο αυτό καθώς και για άλλους διαλόγους, έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως αυτοτελείς ξεχωριστές δικογραφίες, για τις οποίες η αντιεισαγγελέας αιτείται την περαιτέρω διερεύνησή τους. Οι δικογραφίες αυτές αφορούν στα αδικήματα της ψευδούς ιατρικής πιστοποίησης για δικαστική χρήση, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου περί ντόπινγκ.
Αντιεισαγγελέας: Να κινηθεί ποινική δίωξη
Στο ακροτελεύτιο τμήμα του πορίσματος με τίτλο «Συμπεράσματα» η αντιεισαγγελέας Π. Παπανδρέου, αναφέρει ότι πρέπει «να κινηθεί ποινική δίωξη
I. Για
Α)  συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής ομάδας με δομημένη και διαρκή δράση –η οποία σημειωτέον συνεχίζεται μέχρι και σήμερα- με σκοπό τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 385 παρ. 1 β’ (εκβίαση) και 386 παρ. 3 α’ –1 ΠΚ (απάτη)
Β) δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
Γ) παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 «Ρύθμιση θεμάτων ΟΠΑΠ και άλλες διατάξεις», περί δελτίων στοιχημάτων, προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα), τελεσθείσα κατ΄εξακολούθηση
Δ) ηθική αυτουργία στην εν λόγω πράξη και
Ε) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, εντός των πλαισίων εγκληματικής οργάνωσης
κατά των: 1) Αχιλλέα Μπέου, 2) Γεωργίου Τσακογιάννη.
Για όλα τα παραπάνω αδικήματα πλην της διεύθυνσης εγκληματικής ομάδας
κατά των: 1) Χαράλαμπου Ψωμιάδη, 2) Νικολάου Ζαμάνη, 3) Βασιλείου Καρακούλια, 4) Ανδρέα Δημόπουλου, 5) Δημητρίου Ζαβαντία, 6) Ιωάννη Παπαδόπουλου, 7) Βασιλείου Γεωρτσιάκου, 8) Αθανασίου Ντότση, 9) Νικολάου Χάλκου, 10) Μιχάλη Νικολόπουλου, 11) Νικολάου Παντελή, 12) Σταύρου Ψωμιάδη και 13) Ιωάννη Παπακώστα.
ΙΙ. Για
Α) απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο υλικό  όφελος και
Β) απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση (άρθρα 1,12,14, 26 παρ. 1, 27 παρ.1, 47 παρ 1, 187 παρ.1, σε συνδυασμό με άρθρα 385 παρ. 1β και 386 παρ. 3α -1 ΠΚ 132 Ν. 2725/1999)
κατά των: 1) Ευάγγελου Μαρινάκη και 2) Αθανασίου Κανελλόπουλου.
ΙΙΙ. Για
Α) δωροδοκία και δωροληψία για την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και
Β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1,12,14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45, 94 παρ. 1, 98 ΠΚ-132 Ν. 2725/1999 και 2 παρ.2 περ. β’, γ’ , δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν. 3691/2008
κατά των 1) Θωμά Μητρόπουλου, 2) Ιωάννη Κομπότη, 3) Σπυρίδωνα Καλλογιάννη, 4) Αντωνίου Μανίκα, 5) Ευάγγελου Κιοτζένη, 6) Αγγελου Τραυλού, 7) Γεωργίου Πουλόπουλου, 8) Ευσταθίου Προβατίδη, 9) Πέτρου Ρουτζιέρη, 10) Τάκη Γιαννόπουλου, 11) Γεωργίου Μποροβίλου, 12) Δημητρίου Μπάκου, 13) Ιωάννη Ναυρινιάδη, 14) Βασιλείου Αδαμάκη, 15) Ιωάννη Αρφάνη, 16) Αθανασίου Γιάχου, 17) Γεωργίου Λυμπάντση, 18) Περικλή Αμανατίδη, 19) Παύλου Δήμου, 20) Παναγιώτη Σπάρταλη, 21) Γεωργίου Σαλαμαστράκη, 22) Χοσέ Λουίς Ρέγες, 23) Μαρσέλο Γκούτμαν, 24) Ιωάννη Τσιγιάννη, 25) Δημητρίου Καλόπουλου, 26) Σπυρίδωνα Τρύφωνα, 27) Ακη Πάσσαρη, 28) Γεωργίου Χριστοβασίλη, 29) Γεωργίου Γρηγορόπουλου, 30) Κωνσταντίνου Χρυσοχοϊδη και 31) Ιωάννη Σπάθα.
ΙV. Για
Α) παράβαση του άρθρου 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 «ρύθμιση θεμάτων ΟΠΑΠ και άλλες διατάξεις», περί δελτίων στοιχημάτων προκαθορισμένης ή μη απόδοσης (παράνομο στοίχημα), τελεσθείσα από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
Β) απάτη, ο υπάιτιος της οποίος διαπράττει απάτες κατ΄επάγγελμα και συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 15.000 ευρώ, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση και
Γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια (άρθρα 1,12,14, 26 παρ. 1, 27 παρ. 1, 45, 94 παρ. 1, 98. 386 παρ.3 α’ -1 ΠΚ και 2 παρ. 2 και 3 του Ν. 2433/1996 και 2 παρ.2 περ. β’, γ’ , δ’, 3 περ. ιθ’ και 45 παρ. 1 α’, γ’ αντίστοιχα του Ν. 3691/2008)
κατά των 1) Γεωργίου Γεωργιάδη, 2) Ελενας Νεούζα - Θεόσογλου Ζοσέ Λαορένσο, 3) Λουκά Αποστολίδη, 4) Γεωργίου Πράττου, 5) Γεωργίου Βαρούτσικου, 6) Γεωργίου Τόρη, 7) Γεωργίου Γεωργόπουλου, 8) Ιωάννη Τσιγιάννη, 9) Ευθυμίου Σιδηρόπουλου, 10) Δημητρίου Μουστάκα, 11) Ανθιμου Καραμανίδη, 12) Λουκά Καραμάνη, 13) Αβράαμ Παπαδόπουλου, 14) Γεωργίου Χαβενετίδη, 15) Δημητρίου Δημητρίου, 16) Ευάγγελου Δήμου, 17) Σταμάτιου Φασουλή, 18) Εμμανουήλ Αρβανιτάκη, 19) Ιωάννη Οικονομίδη, 20) Νικολάου Λυράκη, 21) Σάββα Παντελίδη, 22) Χρήστου Σφήκα, 23) Νικολάου Θεοχαρίδη, 24) Λεωνίδα Παπασταθόπουλου, 25) Ιωάννη Καλυβίτη, 26) Κωνσταντίνου Μενδρινού, 27) Δημητρίου Βίλλα, 28) Μιχαήλ Τζιβελέκη, 29) Μιχαήλ Αλβέρτη, 30) Γιαννάκη Ανδρέου, 31) Μάριου Μπουλουγουρή, 32) Μαρίας Αυγίδου, 33) Διονυσίου Κοτίνη, 34) Μαρίας Βυθοπούλου και 35) Αθανασίου Κωστουλέα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=287179

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου