Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Σοκ από 12χρονο ντοπαρισμένο πιλότο...


Ο Πολωνός Βαλίλκο πιάστηκε ντοπέ πέρυσι, σε ηλικία 12 ετών, σε διεθνείς αγώνες καρτ στην Γερμανία…
(ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΝΤΟΠΕΡΜΑΝ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΟ, ΣΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011)

Τι γίνεται, ρε αδερφέ μου; Είναι δυνατόν να βλέπουμε τέτοια πράγματα; Είπαμε ότι έχει γίνει μπάχαλο ο αθλητισμός. Οτι δεν είναι αθλητισμός πια, αλλά extreme sports, που δεν απευθύνονται στον μέσο άνθρωπο. Το να μπαίνεις, όμως, κάποια στιγμή στα ειδησεογραφικά σάιτ και να βλέπεις ότι ένα 12χρονο παιδάκι πιάστηκε με διεγερτικά, είναι για να παίρνεις φόρα και να κτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.


Βέβαια, με ντόπες ανηλίκων έχουμε ασχοληθεί και παλιότερα. Ειδικά επί Ανατολικής Γερμανίας γινόταν χαμός. Υπάρχουν και οι σχετικές μαρτυρίες. Οσες φορές, όμως, κι αν έχει τύχει να φαρμακώνονται παιδάκια, δεν μπορείς να το συνηθίσεις και να το χωνέψεις. Πάντα σοκάρεσαι από τέτοια γεγονότα.

Για παράδειγμα, το να σκάσει κρούσμα σε ένα πρωταθληταρά 25-30 χρονών
 περνάει πλέον στο ντούκου. Τι να κάτσεις να πεις; Οτι ντοπαρίστηκε; Δεν προκαλεί αίσθηση πια, όπως έχουμε ξαναπεί.

Το να μαθαίνεις, όμως, ότι στα ούρα ενός 12χρονου ανιχνεύθηκε γερό διεγερτικό και ότι έφαγε δυο χρόνια τιμωρία, σε αγριεύει. Είναι εντελώς άρρωστο.  

Και το επίσης φοβερό είναι ότι δεν μιλάμε για την π.χ. κολύμβηση ή, για την ενόργανη γυμναστική όπως γινόταν τα παλιά τα χρόνια και βούιζε ο τόπος για το ανατολικό μπλοκ, κι όχι μόνο. Εδώ μιλάμε για αγώνες καρτ. Για μηχανοκίνητα «σπορ». Που τα κρούσματα σε όλη αυτή τη γκάμα διοργανώσεων είναι σχεδόν μηδενικά. Ούτε, βέβαια, γίνονται ποσοτικά οι έλεγχοι ακόμα και στην F1 που βλέπουμε στον κανονικό αθλητισμό.

Ιγκόρ Γιακούμπ Βαλίλκο. Ετσι τον λένε τον πιτσιρικά. Κι ένας θεός ξέρει ποιος του έδωσε την μαρμίτα. Τι μαρμίτα; Nikethamide το πεις, Coramine το πείς το ίδιο πράγμα είναι. Απαγορευμένο διεγερτικό, παλιό διεγερτικό, που είναι στην λίστα της WADA και τιμωρείται κανονικά και με το νόμο όποιος κάνει χρήση.

Με Χίτλερ

Ο δρ. Μόρελ, ο γιατρός του Χίτλερ, πέρα από ενέσιμη κοκαϊνη ή, αμφεταμίνη που έριχνε στο κορμί του Αδόλφου, τον πρίζωνε και με κοραμίνη. Και βασικά του έδινε ό,τι κυκλοφορούσε και δεν κυκλοφορούσε. Τα έχουμε γράψει αναλυτικά πιο παλιά αυτά.

Τέλος πάντων. Με coramine έχουνε πιαστεί αρκετοί αθλητές ως τώρα, όμως όχι και πάρα πολλοί συγκριτικά με άλλα διεγερτικά είτε ειδικής αναφοράς όπως αυτό πλέον (κάποτε δεν ήταν), είτε πιο σκληρά. Υπήρξαν κρούσματα σε ποδηλάτες το 1972 στο Μόναχο, ενώ η πασίγνωστη Αμερικανίδα ολυμπιονίκης σπρίντερ Τόρι Εντουαρντς είχε τιμωρηθεί το 2004 με δυο χρόνια αποκλεισμό γι’ αυτόν τον λόγο. 

Με το πανδαιμόνιο

Μια άλλη υπόθεση έχει να κάνει με τον θάνατο του Ρώσου παίκτη στο χόκεϊ στον πάγο Αλεξέι Τσερεπάνοφ που έφυγε από την ζωή το 2008, σε ηλικία μόλις 19 ετών. Εχω γράψει πολλάκις για τον μακαρίτη κι όσα έγιναν εκείνη την εποχή στην χώρα του. Ηταν μεγάλο ταλέντο και προκλήθηκε πανδαιμόνιο όταν ξεψύχησε στον αγώνα. Βρέθηκε, λοιπόν, ότι πριν το καρδιακό επεισόδιο που τον άφησε στον τόπο είχε πάρει κοραμίνη.


Τον ρόλο

Από τις τοξικολογικές αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι τρείς ώρες πριν το μοιραίο είχε κάνει χρήση αυτού του διεγερτικού ο παίκτης χόκεϊ. Και σύμφωνα με όσα βγήκαν στην δημοσιότητα, ο Τσερεπάνοφ μπορεί να αντιμετώπιζε ήδη πρόβλημα στην καρδιά του που δεν το γνώριζε, όμως κατά πάσα πιθανότητα έπαιξε ρόλο στο συγκεκριμένο τάιμινγκ για να ακολουθήσει ό,τι ακολούθησε και η λήψη αυτής της ουσίας που έγινε λίγο πριν το ματς.

Ποιος έδωσε το φαρμάκι στο παιδί…

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα είχε ανακοινώσει πριν λίγο καιρό η FIA, όταν γνωστοποίησε την διετή τιμωρία του 13χρονου Πολωνού Βαλίλκο, υπήρχε ήδη η απόφαση από την πλευρά της υπεράσπισης του πιλότου καρτ να πάει στην Λοζάνη. Στο αθλητικό δικαστήριο (CAS), δηλαδή, ώστε να ρίξει την τιμωρία.

Ο Βαλίλκο πιάστηκε ντοπέ πέρυσι, όταν ήταν 12 χρονών, και η απόφαση για την τιμωρία του πάρθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2010.

Ο Πολωνός, που γεννήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1997 κι έχει ύψος 1μ.60, έκανε χθες την προσφυγή στο CAS κατά της απόφασης της FIA.

Το ζήτημα είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται έρευνα για το ποιος έδωσε την ουσία στο παιδί. Εδώ, δηλαδή, μιλάμε για ένα 12χρονο, που δεν είναι σε θέση να ντοπαριστεί από μόνο του πηγαίνοντας σε ένα φαρμακείο ή, σε έναν λαθρέμπορο για να ψωνίσει διεγερτικά.


Να τιμωρηθεί

παραδειγματικά

Αρα, κάποιος του την έδωσε την μαρμίτα. Εκανε έρευνα η FIA; Θα το ερευνήσει περισσότερο το CAS; Τι να τιμωρήσεις, δηλαδή; Σαν υπεύθυνο επειδή βρέθηκε κάτι στον οργανισμό του, όπως λέει η WADA, ένα… 12χρονο; Εδώ άλλος είναι ο ένοχος σίγουρα. Κι αυτός ο ένοχος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Με φυλάκιση.

Το ξεψάχνισμα

Ο μπόμπιρας έδωσε για πρώτη φορά δείγμα ούρων στην ζωή του. Στον αγώνα που έγινε πέρυσι τον Ιούλιο στην Γερμανία. Ηταν πρωταθλητής Πολωνίας, πήγε σε διεθνή διοργάνωση καρτ κι έγινε ό,τι έγινε.

Είναι δυνατόν, όμως, να ντοπαρίστηκε μόνος του ο Ιγκόρ Βαλίλκο; Και μόνο ο πιτσιρίκος θα την πληρώσει επειδή μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό και να μην φανερώσει τον αλήτη που τον ντόπαρε;

Αυτά είναι σοβαρά θέματα. Και δεν λύνονται με πειθαρχικές επιτροπές της πλάκας στο άψε – σβήσε, όπως γίνεται συχνά στον αθλητισμό. Δεν γίνεται να περνάνε στο ντούκου τέτοια ζητήματα.

Κι όμως, πολλές φορές βλέπουμε ότι όλοι κλείνουν τα μάτια. Και δεν ξεψαχνίζουν μια υπόθεση για να φτάσουν στην άκρη του νήματος, αλλά μένουν σ’ αυτό που βλέπουν. Κι αυτό που βλέπουν είναι η ενοχή ενός 12χρονου…


από τον Βασίλη Γαλούπη
άρθρο - αναδημοσίευση χωρίς άδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου